Bireysel Danışmanlık
Bireysel danışmanlık, kişinin kendini tanıması, duygusal zorlanmalarının üstesinden gelebilmesi, kararlar alabilmesi ve kişisel gücünü keşfedebilmesi gibi konularda yardımcı olmayı hedefleyen bir danışmanlık hizmetidir. Kişinin kendisine ve olaylara farklı perspektiften bakmasını ve önceden fark edemediği çözüm yollarını fark etmesini amaçlar. Bazen, yaşanmış ve bitmiş, ama etkisi hala devam eden olumsuz yaşam deneyimleriyle (ör; ölüm, boşanma, doğal afetler, şiddet, istismar, aldatılma, kaza, hastalık vb.) baş etmek amacıyla da bu hizmete yönelinebilir.
Bireysel danışmanlığın/psikoterapinin etkili ve yararlı olması için danışanın bu sürece etkin katılımı oldukça önemlidir. Süreç esnasında danışman/psikoterapist ve danışan arasında; danışanın sorunlarının çözümüne ve daha kaliteli bir hayat yaşamasına yönelik insani, işbirliği ve uyuma dayalı, güven temelli bir ilişki kurulur. Bu ilişki; danışan ile danışman/psikoterapist arasında iyileştirici bir işbirliği oluşmasına zemin hazırlar. Bu işbirliği sayesinde danışan belki de ilk defa kendisiyle ilgili birçok şeyi paylaşma ve çözümleme imkânı bulur.
Kliniğimizde uzmanlarımız tarafından uygulanan birçok terapi ekolü bulunmaktadır. Bunlardan bazıları:
Bilişsel Davranışçı Terapi (Bdt)
Bilişsel davranışçı terapi, "hatalı veya uyumsuz düşünce, duygusal tepki veya davranış kalıplarını belirleyip bunları gerçekçi ve işlevsel düşünce, duygusal tepki veya davranış kalıplarıyla değiştirerek bilişsel terapiyi davranış terapisiyle birleştiren psikoterapi olarak tanımlanır. İnsanların davranışları ve duyguları üzerinde olumsuz etkisi olan yıkıcı veya rahatsız edici düşünce kalıplarını nasıl tanımlayacaklarını ve değiştireceklerini öğrenmelerine yardımcı olan bir tür psikoterapötik tedavidir.
Günümüzde bilişsel davranışçı terapi, en iyi çalışılmış tedavi biçimlerinden biridir. Anksiyete, depresyon, yeme bozuklukları, obsesif-kompulsif bozukluk, panik bozukluk, travma sonrası stres bozukluğu ve madde kullanım bozukluğu gibi bir dizi zihinsel durumun tedavisinde etkili olduğu gösterilmiştir. Çok sayıda araştırma çalışmasında, BDT'nin işlevsellik ve yaşam kalitesinde önemli iyileşmelere yol açtığı aynı zamanda BDT'nin ilaçla birlikte uygulanmasının tek başına ilaç tedavisine kıyasla daha kalıcı bir iyileşme sağladığı bulunmuştur. Bazı durumlarda BDT, antidepresanlar veya TMS Tedavisi gibi diğer tedavilerle birleştirildiğinde en etkilidir.
BDT ile düzelebilecek ruh sağlığı sorunları şunları içerir:
Depresyon
Anksiyete bozuklukları
Fobiler
TSSB
Uyku bozuklukları
Yeme bozuklukları
Kişilik Bozuklukları
Obsesif kompulsif bozukluk (OKB)
Madde kullanım bozuklukları
Cinsel Sorunlar
Şema Terapi
Şema klinik olarak, birinin sağlıksız davranışlarda bulunmasına veya yetişkin ilişkilerini sürdürmek için mücadele vermesine ve yakın ilişkilerde sorunlar yaşamasına neden olabilecek uyumsuz düşünce kalıplarını tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Şemaların çocukluk döneminde geliştiği düşünülmektedir; Duygusal ihtiyaçlar - kişinin sevgi, rehberlik, sevgi, barınma ve güvenlik için temel ihtiyaçları - çocuklukta karşılanmadığında, bireyler yetişkinliğe, bu ihtiyaçlarını başkalarıyla olan ilişkileriyle veya ilişkilerden bağımsız olarak sağlıksız bir biçimde doyurmaya çalışırlar. Sağlıklı ilişkiler yoluyla karşılanması için yollar bulma yeteneklerinde eksikliklerle girebilirler. Şema terapi, erken dönem uyumsuz şemaların bu olumsuz çocukluk deneyimlerine dayanarak oluştuğu inancına dayanır. Yetişkinlikte, bu şemaların bireyin düşünce ve eylemlerini olumsuz yönde etkilediği düşünülür - kaçınma, aşırı telafi etme veya aşırı özveri gibi davranışlara yol açar. Bireylerin yaşam olaylarını ve başkalarının davranışlarını yorumlama biçimleri olarak tanımlanabilecek bu uyumsuz şemalar, daha sonra yaşamlarında yıkıcı etkiye sebep olmaktadır: Bu durum ilişkileri ve duygusal refahı olumsuz yönde etkileyebilir. Bireyler sağlıksız seçimler yapabilir, toksik ilişkiler kurabilir, gelişmiş sosyal becerilerden yoksun olabilir, yıkıcı davranış kalıplarına girebilir, duygusal zayıflık gösterebilirler. Kişi kendisine karşı cezalandırıcı ve eleştirel olup değersizlik ya da kendinden şüphe duyma duyguları yaşar.
Şema terapinin amacı, bireyin davranışlarını tanımasına, altta yatan nedenleri anlamasına ve düşünce ve davranışlarını değiştirmesine yardımcı olmaktır. Böylece kişilerin yaşamlarında ve ilişkilerinde yaşadığı zorluklarla daha sağlıklı ve işlevesel yollarla daha iyi başa çıkabilmeleri hedeflenir. Şimdiye kadar yapılan çalışmalar şema terapinin özellikle kişilik bozukluğu olan bireylerde etkili olduğunu düşündürmektedir.
Şema Terapinin kullanıldığı durumlar şunlardır:
-Depresyon
-Kaygı bozuklukları
-Kişilik Bozuklukları
-Çocukluk travmaları sonucunda ortaya çıkan sorunlar
-Yeme bozuklukları
-İkili ilişkilerde ortaya çıkan sorunlar
-Tekrarlayan döngüleri içinde barındıran çift sorunları ve yakın ilişkileri sürdürmede zorlanma
Emdr Terapisi
Göz hareketi duyarsızlaştırma ve yeniden işleme (EMDR), EMDR terapisi, travma geçirmiş kişiyi güvenli ve ölçülü bir şekilde travmayla bağlantılı imgeler, düşünceler, duygular ve vücut duyumlarını yeniden işleyip yapılandırarak ve travmayı ve diğer semptomları tedavi etmeye yönelik bir tedavi yaklaşımıdır.
EMDR’ye göre psikolojik rahatsızlıkların, olumsuz ve kişiye zarar veren duygu, düşünce, davranış ve kişilik örüntülerinin nedeni uyum bozucu, işlenmeden beyinde depo edilmiş olumsuz yaşam anılarıdır. (çocukluk travmaları, doğal afetler, kazalar, yakınların kaybı, savaş, şiddet veya taciz öyküsü, aile, okul, ve iş hayatında yaşanan olumsuz deneyimler…) Kişide kendine ve hayata dair olumsuz inanç ve duygulara yol açan işlenmemiş anılar şimdiki zamandaki olaylar tarafından tetiklenmektedir.
Bu yeniden işleme, işlenmeden depolanmış travmatik anılardan kaynaklanan zihinsel hasarı onarmaya yardımcı olur. Bu şekilde danışan başına gelenleri hatırladığında bu durumu sanki yeniden yaşıyormuş gibi hissetmez ve anıyla ilgili duygularını çok daha iyi bir biçimde yönetir. Aynı zamanda yaşanan olayın sonucu olarak kişinin kendisiyle ilgili negatif tutum ve düşünceleri de (örn: ben değersizim) yeniden işlenerek yerlerini gerçekçi ve pozitif inançların alması sağlanır.
Başlangıçta travma ve TSSB'yi tedavi etmek için geliştirilmiş olsa da, EMDR özellikle geçmiş travma ile iç içe geçmiş olanlar olmak üzere diğer zihinsel sağlık sorunlarının semptomlarını hafifletmeye de yardımcı olabilir.
EMDR’ye göre psikolojik ve psikosomatik rahatsızlıkların çoğu işlenmemiş anılardan kaynaklandığından uygulama alanı oldukça geniş olup birçok rahatsızlığın tedavisinde kullanılmaktadır.
• Kaygı Bozuklukları
• Depresyon
• Yas
• Rahatsızlık veren anılar
• Yeme Bozuklukları
• Sınav Kaygısı
• Cinsel ve/veya Fiziksel Taciz
• Beden Dismorfik Bozukluk
• Kompleks Travma
Sıkça Sorulan Sorular
Genellikle danışma sürecine başlamadan önce, görüşmelerin ne kadar süreceği, görüşmelerin nasıl olduğu, danışmanın uzmanlığı ve deneyimi, danışmanlık sürecinin yaşanılan problemde etkili olup olmayacağı, hangi danışmanlık tekniklerinden yararlanılacağı, başka alternatiflerin varlığı, ücretlendirme politikası en sık merak edilen sorulardır. Merkezimizde ilk görüşmelerde süreçle ilgili danışanlara bilgi verilir ve terapi ekolü danışanımızın problem alanına göre belirlenir. Aynı zamanda ilk görüşmelerde ve süreç içinde tüm merak ettiğiniz konular hakkında danışmanınızdan bilgi alabilirsiniz.