Depresyon Nedir?
Depresyon, bireylerin kendilerini çoğunlukla kötü ya da yetersiz hissettiği, depresif ruh hali, çökkün duygu durum, boşluk ve çaresizlik hissi, ilgi ve zevk kaybı (anhedoni), uyku ve iştah problemleri ile karakterize olan bir duygu durum bozukluğudur.
DEPRESYON BELİRTİLERİ NELERDİR?
- Motivasyon kaybı,
- Anhedoni (ilgi-istekte azalma)
- Değersizlik ve yetersizlik hissi,
- Enerjide azalma, yorgunluk, bitkinlik hali
- Dikkatte azalma
- Karamsarlık,
- Umutsuzluk,
- Uykuya dalmada güçlük/aşırı uyku
- İştahta azalma/artma
- Özbakım yetersizlikleri
- Ölüm ve intihar düşünceleri depresyonda sık görülen belirtilerdendir.
DEPRESYONDA OLDUĞUMUZU NASIL ANLARIZ?
Yukarıdaki belirtilerden bazıları dönemsel olarak birçok insanda görülebilmektedir. Ancak kişiye depresyonda olduğunu söyleyebilmek için bu belirtilerden en az 5’inin en az 2 hafta süre ile görülmesi gerekmektedir. Bu dönemde kişinin günlük hayat aktivitelerinde işlev kaybı sık görülür. Ayrıca semptomlar madde kullanımı ya da tıbbi bir durumla veya başka bir ruhsal hastalıkla açıklanamaz. Ek olarak kişi hayatında hiçbir zaman manik ya da hipomanik dönem geçirmemiştir.
DEPRESYON NASIL TEDAVİ EDİLİR?
İlaç tedavisi: Depresyon tedavisinde temel olarak kullanılan ilaçlar, seratonin ve norepinefrin etkinliğini artırıcı antidepresanlardır. Etkisini yaklaşık olarak 15. günden itibaren göstermeye başlayan antidepresan ilaçların kullanımı sonucu depresyon belirtileri büyük oranda gerilemektedir. Bu tür ilaçların mutlaka bir psikiyatristin gözetiminde kullanılması gerektiği göz önünde bulundurulmalıdır.
TMS Tedavisi: Transkranial Manyetik Stimülasyon (TMS) FDA (Food and Drug Administration) tarafından onay almış, etkinliği kanıtlanmış, psikiyatrik ve nörolojik rahatsızlıklarda kullanılan tıbbi ana tedavi yöntemlerinden biridir. Bu tedavi, bir bobin (özel bir başlık) yardımı ile yapılan, güçlü bir manyetik alan oluşturarak serebral kortekste ve beynin diğer ilgili bölümlerinde geçici elektrik akımı meydana getirip, o bölgelerdeki elektriksel ve kimyasal aktivasyonu düzenleyerek duygu durumda iyileşme sağlayan etkisi kanıtlanmış, ağrısı, acısı ve yan etkisi olmayan, kalıcı ve ilaçsız bir tedavidir. Beyindeki nöral ağlardaki bu değişim duygu-durumunun düzenlenmesine dolayısıyla depresyon belirtilerinin gözle görülür ölçüde azalmasına yardımcı olmaktadır. Depresyondaki bireye yapılan nörogörüntüleme çalışmaları sol prefrontal korteks aktivitesinde azalmayı göstermektedir. TMS tedavisinde beyindeki sol dorsolateral prefrontal kortekse manyetik uyarım sağlanarak, bu bölgenin aktivasyonunu ve etkinliğini artırmak ve bunun sonucu olarak duygu durumda iyileşme sağlamak hedef alınır.
Psikoterapi: Psikoterapiler depresyon tedavisinde kullanılan bir diğer ilaçsız tedavi yaklaşımıdır. Psikoterapilerde amaç, kişinin kendisi ve hayat hakkındaki sağlıksız ve işlevsiz inanç ve düşüncelerini yeniden yapılandırıp kişiye daha gerçekçi ve işlevsel düşünce ve davranış örüntüleri kazandırarak depresyon belirtilerinde azalma sağlamaktır. İlaçlar semptomları ortadan kaldırırken psikoterapiler depresyon belirtilerini ortaya çıkaran nedenlerin psikoterapist desteğiyle ortadan kaldırılmasını amaçlar. Bu sebeple gerekli şartlarda ilaç tedavisiyle birlikte Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT), Şema Terapi, EMDR Terapisi gibi depresyon tedavisinde etkinliği kanıtlanmış psikoterapi yöntemleri de önerilmektedir.
Siz de bu ve benzeri belirtiler yaşıyorsanız ve depresyonda olduğunuzu düşünüyorsanız, doğru tanı ve size uygun tedavi protokolü için bir profesyonelden yardım almanız gerekmektedir. Kliniğimizde yukarıda belirtilen tedavilerin tamamı uzmanlarımız tarafından uygulanmaktadır.