Oyun Terapisi
Çocuklarımızın kendilerini en iyi ifade etme araçlarından biridir oyunlar. Oyunlar ve oyuncaklar aracılığıyla çocuklarımızın ihtiyaçlarını anlamaya ve yardımcı olmaya çalışan terapi türüdür Oyun Terapisi. Çocuklar, duygularını anlamlandırmada ya da konuşmada yetişkinlerden farklıdır direk olarak ilgi istek ve ihtiyaçlarını anlamlandıramaz ve dile getiremezler. Bu yüzden yetişkinlerle yapılan terapi şekli çocuklara uymaz. Çocuğun alışkın olduğu oyun ortamı, çocuk yaşadıklarını ve duygularını ifade etmeyi kolaylaştırır. Davranışlarını etkileyen kızgınlıklarını, korkularını, üzüntülerini, hayal kırıklıklarını anlayabilmek oyunlar sayesinde mümkün olur. Terapi sırasında, duygusal problemleri ifade etmelerine yardımcı olan çeşitli oyuncaklar kullanılır ve çocukların hayal güçleri esas alınır. Oyun terapistleri ise, çocuklar için güvenli bir ortam yaratmak üzere eğitim alırlar ve böylece çocukları istedikleri gibi oynamaya cesaretlendirirler.
Oyun terapisinde en çok kullanılan yöntemlerden biri de rol-playingdir. Ancak 6 yaşın üzerindeki çocuklar kendilerini ifade etmekte daha küçük yaşlara göre daha rahattır. Bu yüzden de 6 yaş ve üzeri gruplarda konuşmalar da eklenebilir.
Oyun terapisinin faydaları nelerdir?
-Oyun terapisi sayesinde travmatik deneyimler geçiren çocukların duygularına ulaşmak mümkün hale gelir.
-Terapi ile başa çıkamadıkları duygularla nasıl mücadele edeceklerini öğrenirler.
-Rol oyunları aracılığıyla zor deneyimler ve durumlar tekrar canlandırılır veya figürlerle ve resimlerle görselleştirilir. Çocuklar bu sayede negatif duygularını yeniden yaşarlar ve terapistin yardımıyla bu duygulara yönelik yeni bir bakış açısı geliştirebilirler.
-Oyun terapisi sürecinde çocuklar olaylarla ilgili bakış açılarını, davranışlarını değiştirebilir.
- Baş etmekte sorun yaşadıkları duygularını, oyun sırasında yeniden yaşayarak bu tecrübeleri değiştirme fırsatı bulurlar. Böylece hem oyun tecrübeleri hem de hayattaki ilişki alışverişlerinden zevk alır hale gelebilirler.
Oyun Terapisi Kimlere ve Hangi Durumlarda Uygulanır?
Oyun terapisi, genel olarak 2-11 yaş arasında daha sıklıkla uygulanır. 2 yaş dönem olarak çocuğun oyun kurduğu ve oyun oynamaya başladığı yaştır. Ayrıca 11 yaştan büyük olan çocuklar için de duruma ve probleme göre tine oyun terapisi uygulanabilir.
- Seçici konuşmama durumunda
- Dikkat eksikliği ve hiperaktivite (aşırı hareketlilik) bozukluğu
- Impulsivite/dürtüsellik
- Kardeş kıskançlığı ya da yeni kardeşe adaptasyon problemlerinde
- Yemek yeme, Uyku, Tuvalet problemlerinde
- Sosyal içe kapanıklılık durumunda
- Güven eksikliği/depresyon durumlarında
- Sebebi anlaşılamayan baş ve karın ağrıları
- Boşanma sonrası adaptasyon sorunlarında
- Aile içinde kavga ayrılık, göç, yas durumlarında
- Saldırganlık belirtileri veya Davranış problemlerinde
- Her türlü şiddet veya Taciz durumlarında
Eğer çocuğunuzla ilgili davranışsal, gelişimsel bir sorun gözlemliyorsanız lütfen gecikmeden uzman kadromuzdan destek alabilirsiniz