Yeşilbahçe Mh. Metin Kasapoğlu Cad. No:45/C 2. Ercivan Apt. Kat:2/3 07160 Antalya

TMS Tedavisi

(Tms) Transkranial Manyetik Stimulasyon Tedavisi Nedir?

Transkranial Manyetik Stimülasyon (TMS) tedavisi bir bobin (özel bir başlık) yardımı ile yapılan, güçlü bir manyetik alan oluşturarak serebral kortekste ve beynin diğer ilgili bölümlerinde geçici elektrik akımı meydana getirip, o bölgelerdeki elektriksel ve kimyasal aktivasyonu düzenleyerek duygu durumda iyileşme sağlayan etkisi kanıtlanmış, ağrısı, acısı ve yan etkisi olmayan, kalıcı ve ilaçsız bir tedavidir.

 

Tms Tedavisi Nasıl Etki Sağlar?

Transkraniyal manyetik uyarım, fiziğin iki temel ilkesine dayanır: elektrik ve manyetizma. Bu iki ilke işbirliği içinde çalışmaktadır.

Bir mıknatısı çevreleyen alan manyetik olarak aktiftir ve bir mıknatısın bu alandaki etkisi manyetik alan olarak bilinir. Elektrik ileten bir şeyin yanına bir mıknatıs getirdiğinizde, iletken madde ile manyetik alan arasındaki etkileşim elektrik üretir.

Peki, tüm bunlar neden önemlidir? Beynimiz de  elektriksel olarak aktiftir. Beyninizdeki beyin hücreleri ve sinirler (nöronlar olarak bilinir), beyniniz ve vücudunuz boyunca bilgi göndermek ve iletmek için küçük miktarlarda elektrik kullanır. Beyninize yakın bir mıknatıs getirmek, beyninizin elektriksel aktivitesini etkiler. Bu nedenle TMS tedavisindeki manyetik uyarımlar, beyninizin belirli bölümlerini, özellikle duygularınız, içsel karar verme, zevk duyguları vb. ile ilgili olanların aktivitelerini yeniden düzenlemeyi ve iyileştirmeyi hedefler.

 

Tms Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Bir TMS seansı sırasında, beynin ilgili bölgesinin bulunduğu yerdeki kafa derinize bir elektromanyetik bobin yerleştirilir. Elektromıknatıs, beyninizin duygu-durum kontrolü ile ilgili bölgesindeki sinir hücrelerini uyaran manyetik bir darbeyi ağrısız ve acısız bir şekilde iletir.

 

Tms Tedavisi Hangi Durumlarda Ve Kimlere Uygulanmaktadır?

TMS tedavisinin birçok olası faydası vardır. Yan etkisinin olmaması ve psikiyatrik ilaçlara göre çok daha kalıcı olması TMS Tedavisinin daha çok tercih edilmesini ve etki düzeyinin yüksek olmasını sağlamaktadır. TMS Tedavisi, psikiyatrik ilaçlardan fayda görmeyen/ yeterli gelmeyen danışanlarımızda, ilaç kullanmak istemeyen danışanlarımızda ya da zorunluluktan dolayı (Örn: Hamilelik vb.) psikiyatrik ilaç kullanamayan danışanlarımızda sıklıkla kullandığımız bir tedavi yöntemidir.

Aşağıdaki problemlere yardımcı olduğu bilimsel bulgular tarafından desteklenmektedir:

 

  • Depresyon Tedavisi
  • Postpartum (Doğum Sonrası Depresyon) Tedavisi
  • OKB (Obsesif Kompulsif Bozukluk) Tedavisi
  • Panik Atak Tedavisi
  • Migren Tedavisi
  • Tinnitus Tedavisi
  • Alzheimer Tedavisi
  • Parkinson Tedavisi
  • Bağımlılık Tedavisi
  • Fibromiyalji Tedavisi
  • Felç (İnme) Tedavisi

 

Tms Tedavisinin Avantajları Nelerdir?

-İnvaziv değildir. Bu işlem için anestezi almanıza ya da yatış yapmanıza gerek yoktur ve seans bittikten sonra günlük yaşamınıza devam edebilirsiniz.

-Güvenlidir. Görülebilecek yan etkiler oldukça nadirdir. (Örn: baş ağrısı)

-Etkilidir. TMS'nin başarı oranlarını inceleyen mevcut araştırmalar tedavinin işe yaradığını açıkça göstermektedir.

-Hayat kurtarabilir. TMS'nin tedavi ettiği kilit durumlardan biri olan majör depresif bozukluk, intiharla ölüme yol açacak kadar şiddetli olabilir.   TMS, depresyon semptomlarında iyileşme sağladığında veya depresyonun tamamen remisyona girmesine neden olduğunda hayat kurtarabilir.

-Diğer tedavilerle işbirliği içinde çalışabilir. TMS genellikle ilaçlar, psikoterapiler ve daha fazlası gibi diğer tedavi teknikleriyle birlikte uygulanabilmektedir.

 

Tms Tedavisinin Yan Etkileri Nelerdir?

TMS Tedavisi’nin olası yan etkileri yok denecek kadar azdır ve nadiren görülmektedir. Çoğu hafif olan ve genellikle bir seanstan sonra birkaç dakikadan fazla sürmeyen ufak tefek baş ağrısı dışında herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır.