Panik Bozukluk Nedir ?
Panik atak, gerçek bir tehlike veya belirgin bir neden olmaksızın şiddetli fiziksel reaksiyonları tetikleyen ani bir yoğun korku durumudur. Panik ataklar çok korkutucu olabilmektedir. Panik ataklar meydana geldiğinde kişi kontrolü kaybettiğini, kalp krizi geçirdiğini ve hatta öleceğini düşünmektedir.
Panik bozukluk, yeniden başka bir atak geçireceğinize dair yoğun korku duymakla karakterize bir bozukluktur. Panik atak geçirmekten o kadar korkabilirsiniz ki, bu durumu ortaya çıkarabilecek belirli durumlardan ve ortamlardan kaçınmaya başlarsınız ve günlük hayat işlevselliğinizde bozulmalar yaşarsınız.
Panik ataklar son derece rahatsız edici olsa da tehlikeli değildir. Ancak panik atakları kendi başınıza yönetmek zordur ve tedavi olmaksızın bu durum daha da kötüleşebilirler.
Birçok insan yaşamları boyunca sadece bir veya iki panik atak geçirir ve sorun, belki de stresli bir durum sona erdiğinde ortadan kalkar. Ancak, tekrarlayan, beklenmedik panik ataklarınız varsa ve sürekli başka bir atak korkusuyla uzun süreler geçirdiyseniz, panik bozukluk adı verilen bir rahatsızlığınız olabilir.
Belirtiler
Panik ataklar tipik olarak uyarı vermeden aniden başlar. Araba sürerken, alışveriş merkezinde, derin uykudayken veya bir iş toplantısının ortasındayken, her an ortaya çıkabilir.
Panik atakların birçok varyasyonu vardır, ancak semptomlar genellikle dakikalar içinde zirveye ulaşır. Panik atak geçtikten sonra kendinizi yorgun ve bitkin hissedebilirsiniz.
Panik ataklar tipik olarak şu belirtilerden veya semptomlardan bazılarını içerir:
-Yaklaşan tehlike hissi
-Kontrolü kaybetme veya ölüm korkusu
-Hızlı, vurucu kalp atış hızı
-Terleme
-Titreme
-Boğazınızda nefes darlığı veya sıkışma
-Titreme
-Sıcak basması
-Mide bulantısı
-Karın krampları
-Göğüs ağrısı
-Baş dönmesi
-Uyuşma veya karıncalanma hissi
-Gerçeklikten kopma hissi