TMS TEDAVİSİ HAKKINDA SIKÇA SORULAN SORULAR?
. Transkranial manyetik stimülasyon (TMS) tedavisi etkili midir?
Oldukça etkilidir. TMS Tedavisi FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) tarafından onaylı, güvenilirliği ve geçerliği kanıtlanmış, yan etkisi olmayan ana tedavi yöntemlerinden biridir.
2. TMS Tedavisi hangi ruhsal sorunlarda etki gösterir?
TMS Tedavisi’nin, Depresyon, kaygı bozuklukları, OKB (Obsesif-Kompulsif Bozukluk), Panik bozukluk, Alzheimer, Migren, Kulak Çınlaması, Fibromiyalji, Felç (İnme), Madde Kullanım Bozuklukları (Uyuşturucu, Alkol, Sigara, Kumar) gibi ruhsal sorunlarda etki gösterdiği bilimsel bulgular tarafından desteklenmektedir.
3. TMS Tedavisinin Yan Etkisi Var Mıdır?
TMS Tedavisi’nde oldukça düşük olasılıkla görülen yan etkisi, ilk seanstan sonra oluşabilecek hafif baş ağrısıdır ve bu baş ağrısı ilk seanslardan sonra kendiliğinden kaybolur. Onun dışında herhangi ciddi bir yan etkisi yoktur.
4. Seans sırasında ağrı hisseder miyim?
Hayır, seans sırasında ve sonrasında herhangi bir ağrı, acı, rahatsızlık hissedilmez.
5. TMS tedavisinin süresi ne kadardır?
Hastalığa ve hastaya göre değişebilmekle beraber günde 1 seans ve haftada minimum 5 gün olmak üzere 4 ila 6 haftada tedavi tamamlanır. Tedavi tamamlandıktan sonra gerekli görüldüğü durumlarda destekleyici ek seanslar planlanarak tedavinin kalıcılığı arttırılır.
6. Ne zaman etkisini görmeye başlarım?
TMS Tedavisi’nin etki süresi kişiden kişiye göre değişmektedir. Bazı insanlar kendilerini oldukça kısa sürede daha iyi hissettiklerini bildirirken, TMS'nin işe yaradığının etkilerini görmeye başlamak genellikle bir hafta ile 10 gün arasında değişmektedir.
7.TMS Tedavisi için hastanede yatmam gerekiyor mu?
HAYIR. Herhangi bir anestezi uygulanmaz, hasta ayakta tedavi edilir. Hasta tedavisi sırasında uyanıktır ve her şeyin farkındadır. Tedavi sonrasında rahatlıkla normal yaşama dönülebilir.
8. TMS Tedavisi’nden sonra kullandığım ilaçları bırakabilir miyim?
TMS tedavisi’nden fayda gördükçe özellikle birden çok ilaç kullanan hastalarda doktor kontrolünde kullanılan ilaçların sayısı yada dozajı azaltılabilmektedir. İlaç kullanmayı tamamen bırakmak da mümkündür. Ancak bu durum kişiden kişiye göre değişkenlik göstermekte ve kullanılan ilaçların düzenlenmesinin mutlaka sizi takip eden doktorumuz tarafından yapılması gerekmektedir.
9. TMS Tedavisi ile EKT (Elektro Şok) Tedavisi’nin farkı nedir?
EKT, hastanın beyin bölgelerine doğrudan elektrik akımının uygulandığı bir prosedürdür. Etkili bir tedavi olmakla birlikte kas ağrısı, baş ağrısı, mide bulantısı, hafızada bozulmalar, unutkanlık gibi olası yan etkileri mevcuttur. Öte yandan, TMS Tedavisi’nde hastaya doğrudan elektrik verilmez. TMS, manyetik uyarım ile beynin bölgelerini aktive eder. Ayrıca TMS tedavisi sırasında hastanın sakinleştirilmesine, anestezi almasına gerek yoktur ve olası yan etkileri nadiren görülebilen geçici ve hafif baş ağrısından öteye gitmemektedir.